/** * @license * MyFonts Webfont Build ID 484582 * * The fonts listed in this notice are subject to the End User License * Agreement(s) entered into by the website owner. All other parties are * explicitly restricted from using the Licensed Webfonts(s). * * You may obtain a valid license from one of MyFonts official sites. * http://www.fonts.com * http://www.myfonts.com * http://www.linotype.com * */
25 maj 2023

Avanza lanserar hållbar hälsovårdsfond med HealthInvest Partners

Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltarna av HealthInvests fond Sustainable Healthcare, är de nya förvaltarna bakom Avanzas nya fondsatsning. Den nya Avanza-fonden, Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult, fokuserar exklusivt på hälsovårdssektorn – en sektor som haft klart bättre tillväxt än breda globala världsindex under de senaste 15 åren*.

Den nya fonden, Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult, är en globalfond som investerar i en blandning av stora stabila bolag med tillväxtpotential och mindre, innovativa bolag som satsar på morgondagens läkemedel och behandlingar. Dessutom med en spridning över hälsovårdssektorns många delsektorer; från läkemedel och bioteknik till digitalisering, vård och labororatorieutrustning.  

”En fond med inriktning på hälsovård är ett spännande och stabilt tillskott till Avanzas fondportfölj. I synnerhet med tanke på att hälsovård inte är lika konjunkturkänsligt jämfört med andra sektorer då behovet av hälsovård är konstant, oavsett ekonomiskt läge. Vi är väldigt glada över att ge Avanzas kunder den unika möjligheten att investera i en sådan fond, förvaltad av två av marknadens skickligaste på området”, säger Jesper Bonnivier, VD Avanza Fonder.

Förvaltarna har över 30 års erfarenhet av hälsovårdsinvesteringar tillsammans. Innan HealthInvest arbetade de på Handelsbanken där de förvaltade fonden Handelsbanken Hälsovård Tema. Astrid Samuelsson är dessutom disputerad läkare och har forskat inom virologi och immunologi. För att få ytterligare inblick i hälsovårdssektorn har förvaltarna satt ihop ett medicinskt råd med läkare och forskare så att de, på djupet, kan förstå vilka bolag som har potential och kommer kunna skapa verklig förändring. Rådet har specialistkompetenser inom kirurgi, cancer, neurologi, kardiologi, immunologi och dermatologi.

"Vi är stolta över att lansera den här fonden tillsammans med Avanza", säger Anna Larris, VD för HealthInvest Partners AB. "Det finns en enorm potential i den här sektorn och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda den investeringsmöjligheten till alla Avanzas sparare nu. Dessutom har den som sparar i fonden chans att investera sina pengar i bolag som tar fram banbrytande behandlingar i allt från cancer till Alzheimers.”

Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult är en så kallad artikel 9-fond, vilket innebär att den har som mål att investera i bolag som bidrar till att uppfylla FN:s globala utvecklingsmål ”God hälsa och välbefinnande”.

Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult finns tillgänglig för investeringar hos Avanza från och med den 25 maj 2023.

*De senaste 15 åren har globala hälsovårdsaktier gett en avkastning på 13 procent per år, att jämföra med ett globalt världsindex som under samma period gett en årlig avkastning om 9 procent.